ZIP: Festiwal Powideł Olenderskich OLENDERFEST 2017

/ 11 zdjęć
+6

Wspólnie z Andrzejem Ciołkowskim, prezesem Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Ziemi Iłowskiej, zapraszamy serdecznie na II już edycję niezwykle oryginalnej imprezy: Festiwal powideł Olenderskich OLENDERFEST 2017. W sobotę 16 września koniecznie musicie być na terenie gospodarstwa agroturystycznego "Pod Jastrzębcem”. Tego dnia i w tym miejscu dotkniecie dosłownie tradycji i historii osadnictwa olenderskiego, spróbujecie tak egzotycznych potraw, jak siake fusier, porka, sytocha. Potańczycie na dechach w rytm ludowych zespołów: Zawołany Skład Weselny i Grzybowianki. Gwoździem programu będą oczywiście niepowtarzalne, nieporównywalne z niczym innym powidła olenderskie, czyli powidła z buraków cukrowych wytwarzanych metodą tradycyjną.

 

Andrzej Ciołkowski, właściciel gospodarstwa agroturystycznego „Pod Jastrzębcem” w miejscowości Przejma (gmina Iłów), prezes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Ziemi Iłowskiej, wraz ze swoim synem Tomaszem są prawdopodobnie jedynymi wytwórcami powideł olenderskich według tradycyjnej receptury. Uzyskuje się je z soku wyciśniętego z buraków cukrowych, a następnie odparowanego w miedzianej kadzi poprzez wielogodzinne gotowanie. Powidła te nie tylko mają niepowtarzalny smak, ale też doskonałe walory zdrowotne.

Na drugim już Festiwalu Powideł Olnderskich OLENDERFEST 2017 wszyscy przybyli poza powidłami będą mogli spróbować innych olenderskich specjałów, jak siake fusier, sytocha, porka, pieczywo orkiszowe, sery, cydr. Pozostawmy w tajemnicy ich przepisy, mamy nadzieję, że to skusi mieszkańców do przybycia na festiwal. Dodajmy tylko, że wszystkie potrawy przygotują rolnicy z grupy Gyllow (kim są, zobaczcie na gyllow.pl).

A na zachętę informujemy, że na terenie przepięknej łąki przy gospodarstwie agroturystycznym „Pod Jastrzębcem”, porośniętej, jak przystało na tradycje olenderskie, ponad stuletnimi wierzbami, poczujemy się jak w prawdziwym skansenie. Organizatorzy pokażą przybyłym elementy tej dawnej kultury, w tym rzemiosło stolarskie, narzędzia do kopania i obróbki torfu, metody plecenia płotów łozinowych. Atrakcją też będzie na pewno ekspozycja „Zaczęło się od sierpa”, a także występy zespołów Zawołany Skład Weselny i Grzybowianki. W rytm ich muzyki planowane są tańce na dechach.

Projekt „Magia olenderskich powideł” współfinansowany jest ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego. Projekt „Potęga tradycji” współfinansowany jest ze środków Programu „Działaj Lokalnie” IX Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce, oraz przez Porozumienie Organizacji Pozarządowych Powiatu Sochaczewskiego.

 

Jeszcze raz zapraszamy do gospodarstwa agroturystycznego „Pod Jastrzębcem”, Przejma 19, Gmina Iłów, 16 września o godz. 12.00.

 

Pełen program imprezy znajdą Państwo TUTAJ.

 

0min     1079x    Udostępnij film


Zaznacz i skopiuj poniższy kod:

 

Informacje dodatkowe


    5
    Oceń
    (3 głosów)

     

    Lokalizacja wydarzenia




    Zobacz kto wybiera się na tą imprezę:



    wybieram się tam!

    Opinie i komentarze użytkowników (0)

    skomentuj ten artykuł