Choroby zbóż: rozpoznawanie i zwalczanie

Zdjęcia i foto: Choroby zbóż: rozpoznawanie i zwalczanie Rolnictwo sochaczew

Zagrożenie związane z chorobami grzybowymi zbóż

Początki porażenia chorobami grzybowymi zbóż wyglądają niepozornie. Jednak to, co wydaje się być niegroźnymi objawami, szybko przeradza się w trudną do pokonania epidemię. Ta z kolei oznacza osłabienie zboża, znaczną utratę plonu i niższą jakość pozostałej części zbioru. Jeżeli rozwojowi choroby zbóż sprzyja pogoda (głównie długotrwałe opady deszczu), to rolnik może utracić od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu procent zakładanego pierwotnie plonu – na ostateczny rozrachunek wpływają również potencjał plonotwórczy porażonej odmiany i zabiegi agrotechniczne prowadzone na polu uprawnym.

Jakie choroby zbóż zagrażają polskim rolnikom?

Choroby zbóż, w zależności od tego, jakie grzyby je wywołują, mogą objawiać się bardzo różnie i co za tym idzie, w różny sposób wpływać na zaatakowane zboże. Najczęściej jednak zmniejszają powierzchnię asymilacyjną liści i kłosów, czego efektem jest zmniejszenie wielkości i ilości ziaren w kłosie.

Do najczęściej spotykanych wśród łanów zbóż chorób zaliczamy:

- mączniak prawdziwy: ta choroba zbóż może zacząć swoją inwazję zaraz po wschodach i nie ustępuje aż do osiągnięcia dojrzałości przez roślinę. Jej rozwojowi bardzo sprzyja wysoka wilgotność i sąsiedztwo z innymi roślinami podatnymi na tę chorobę. Mączniak atakuje przede wszystkim pszenicę i jęczmień, choć nie wyklucza się natknięcia się na niego w uprawach owsa czy żyta. Typowym objawem dla tej choroby zbóż jest pojawienie się na liściach białego lub białawego nalotu. Najczęściej widuje się go z nadejściem wiosny, rzadziej jesienią

- brunatna plamistość liści: jest to choroba zbóż rozwijająca się w warunkach podwyższonej wilgotności i obniżonej temperatury. Brunatna plamistość liści jest chorobą zbóż ozimych i jarych, dotykającą głównie pszenicy, pszenżyta i żyta. Ujawnia się w formie niewielkich ciemnych plamek na liściach, wokół których można zauważyć chlorotyczną obwódkę. Objawy tej choroby zbóż widuje się zarówno jesienią, jak i wczesną wiosną

-rdze: do głównych odmian rdzy zalicza się rdzę brunatną (atakującą pszenicę i żyto) oraz rdzę żółtą (spotykane przeważnie w uprawie pszenicy, jęczmienia i żyta). Nazwy obu tych chorób pochodzą od ubarwienia zarodników grzyba, pojawiających się na blaszkach liści.

- septorioza liści: jest chorobą zbóż atakującą uprawy (pszenicy i pszenżyta, rzadziej innych zbóż) na każdym etapie ich rozwoju. Objawia się jako seria żółtozielonych plam na liściach, które z czasem się łączą. Jeśli rolnik pozwoli tej chorobie się rozwijać, zarodniki grzybów mogą przenieść się na kłos – wówczas ma do czynienia z septoriozą plew.

Ochrona zbóż przed chorobami grzybowymi: fungicydy godne polecenia

Każdy rolnik świadomy niebezpieczeństw płynących z rozwoju grzybów zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest ochrona zbóż przed chorobami grzybowymi. A najlepiej jest chronić wszystkie swoje uprawy tylko jednym środkiem. Idealnym kandydatem do tego zadania jest fungicyd Tilt Turbo firmy Syngenta. Można go używać zarówno w ochronie zbóż ozimych (pszenicy, jęczmienia, pszenżyta, żyta), jak i jarych (pszenicy, jęczmienia). Środek ten chroni uprawy zbóż przed wszystkimi wymienionymi wyżej chorobami, a w działaniu interwencyjnym – skutecznie się z nimi rozprawia. Tilt Turbo działa nawet w niskich temperaturach. Przynosi efekty bardzo szybko i na długi czas. Czyni go to niezastąpionym fungicydem w walce z chorobami zbóż.


/Tekst sponsorowany/

 



0
Oceń
(0 głosów)

 

Autor tego artykułu: Redakcja wyłączył możliwość komentowania.

e-Sochaczew.pl poleca filmy