Finał IV edycji konkursu„Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej” w Iwaszkiewiczu

/ 10 zdjęć
Zdjęcia i foto: Finał IV edycji konkursu„Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej” w Iwaszkiewiczu Edukacja sochaczew
+5

     Już czwarty raz  pracownia gastronomiczna w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie stała się areną rywalizacji młodych adeptów sztuki kulinarnej. 4 kwietnia 2019 roku odbył się finał konkursu „Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej”.

Do rywalizacji przystąpiły dwie drużyny z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego  im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 r. oraz cztery drużyny z Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie. Jury degustacyjne w składzie: Pani Dyrektor Hanna Bonecka, Pani Wicedyrektor Renata Leśniewska -Skoneczna, Pani Urszula Opasiak  Dyrektor Powiatowego Zespołu Edukacji , Kultury i Sportu, Pani Anna Ulicka Wicedyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji, Pani Agnieszka Mućka Kierownik Kształcenia Praktycznego w Iwaszkiewiczu oraz  Pani Elżbieta Sobczyńska z Zespołu do spraw Promocji Szkoły, zostało postawione przed bardzo trudnym zadaniem. Musiało ocenić dania według następujących kryteriów: wygląd , smak, dobór składników, a także zgodność z regionalną tradycją. Uczestnicy konkursu wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością, a co najważniejsze, przygotowane potrawy były bardzo smaczne. 

Ostatecznie, po przeliczeniu przyznanych przez jury punktów, wyłoniono zwycięzców :


I miejsce zdobyli: Aleksandra Hołoś i Daniel Nosarzewski z klasy III technikum w Iwaszkiewiczu, którzy przygotowali kaczkę z glazurowanymi brokułami w owocowej otoczce,


II miejsce zdobyli: Karolina Rogeńska oraz Patryk Pasiński z klasy  II technikum w Iwaszkiewiczu, którzy  przygotowali nadziewańce drobiowe z kolorową sałatką,

III miejsce zdobyły: Izabela Lewandowska i Joanna Kacprzak z klasy II technikum w Iwaszkiewiczu, które przygotowały kurczaka w gnieździe w słonecznym puree.

Pozostali uczestnicy konkursu Karolina Lipińska, Weronika Gołębiowska, Wiktoria Żakowska i Jarosław Bujko z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego „Ogrodnik” oraz Mateusz Borecki i Kacper Kornacki z Iwaszkiewicza  zostali nagrodzeni za zajecie czwartego miejsca.

Zwycięzcy i uczestnicy konkursu otrzymali min. pamiątkowe dyplomy, książki o tematyce kulinarnej, akcesoria gastronomiczne, wejściówki na basen i siłownię. Sponsorami nagród w konkursie byli: Pani Starosta Jolanta Gonta; Państwo Ewa i Janusz Bąbałowie - właściciele sklepu spożywczego "U Janusza"; Gospodarstwo rolne Grzegorza Stasiaka;  Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Sochaczewie; Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego w Warszawie oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza. Organizatorzy konkursu serdecznie dziękują uczestnikom i sponsorom. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. 

 



0
Oceń
(0 głosów)

 

Autor tego artykułu: Zespół Szkół im. J. Iwaszkiewicza w Sochaczewie wyłączył możliwość komentowania.

e-Sochaczew.pl poleca filmy