III edycja Tradycji kulinarnych Ziemi Sochaczewskiej w Iwaszkiewiczu

/ 12 zdjęć
+7

                       19 kwietnia 2018 roku  w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza odbył się już trzeci finał  konkursu „Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej”. W tegorocznej rywalizacji młodych adeptów sztuki kulinarnej oprócz czterech zespołów z Iwaszkiewicza wzięły udział dwie drużyny z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 r w Sochaczewie.

Do jury degustacyjnego zaproszeni zostali : Pani Dyrektor Hanna Bonecka, Pani Wicedyrektor Renata Leśniewska-Skoneczna , Pani Urszula Opasiak - Dyrektor Powiatowego Zespołu Edukacji, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego w Sochaczewie , Pani Renata Matusiak reprezentująca Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kuznocin , Pani Aneta Bożewska - nauczycielka przedmiotów zawodowych  w gastronomi w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Sochaczewie , Pani Elżbieta Sobczyńska z Zespołu do spraw promocji szkoły w Iwaszkiewiczu. Tradycyjnie techniczną opiekę nad konkursem sprawowały nauczycielki przedmiotów zawodowych w gastronomi z Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza : Pani Katarzyna Strzałkowska-Bonat, Pani Lidia Pojawa i Pani Dorota Waszczeniuk.

Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się dużymi umiejętnościami, kreatywnością i fantazją, a co najważniejsze, przygotowane przez nich potrawy były bardzo smaczne.

Ostatecznie jury przyznało :

I miejsce: Marta Burzyńska i Ewelina Marciniak  z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 r w Sochaczewie

potrawa: Polędwiczki wieprzowe z morelami na puree z pasternaku i pęczotto

deser: Słodko - słony pocałunek jesieni.

II miejsce: Emil Piotrowski i Przemysław Wojcieski z Zespołu Szkół im . Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie

potrawa: Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z puree ziemniaczanym

deser: Biszkopty z kremem kawowym.

III miejsce: Jakub Sobieraj i Aleksy Sejdak z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 r w Sochaczewie

Potrawa: Złociste pulpeciki z kurczaka i pęczotto

deser: Leśny ogród.

Nagroda specjalna Dyrektora Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza dla Natalii Milczarek i Karoliny Lisowskiej z Iwaszkiewicza za deser: Malinowy raj ,  Potrawa: Ratatouille.

IV miejsce dwa zespoły Zespołu Szkół im . Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie:  Mateusz Krucz i Kacper Bryński

Potrawa: Faszerowana polędwiczka wieprzowa,  deser: Mus owocowy z bezą

oraz  Mateusz Traczy i Ery Jarota Potrawa: Staropolskie polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo - musztardowym, deser: Sochaczewski deser z nutą chrupiącej nowoczesności.

 Zwycięzcy i uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, m.in. pamiątkowe dyplomy, sprzęt AGD. Sponsorami nagród w konkursie byli: Pani Starosta Jolanta Gonta, Państwo Ewa i Janusz Bąbałowie - właściciele sklepu spożywczego "U Janusza", Pan Jakub Kłoszewski z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kuznocin,  Gospodarstwo rolne Pana Grzegorza Stasiaka, Pani Hanna Bonecka Dyrektor Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie. Organizatorzy konkursu serdecznie dziękują sponsorom. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

  

 

 

0
Oceń
(0 głosów)

 

Autor tego artykułu: Zespół Szkół im. J. Iwaszkiewicza w Sochaczewie wyłączył możliwość komentowania.

e-Sochaczew.pl poleca filmy