Kształcenie przez praktykę w Iwaszkiewiczu

/ 16 zdjęć
Zdjęcia i foto: Kształcenie przez praktykę w Iwaszkiewiczu Edukacja sochaczew
+11

6 listopada 2018 roku po raz kolejny uczniowie klas technikum gastronomicznego w Zespole Szkół im. J. Iwaszkiewicza w Sochaczewie mieli okazję uczestniczyć w warsztatach zawodowych prowadzonych przez profesjonalistów.

Tym razem spotkanie dotyczyło realizacji projektu Związku Polskie Mięso, „Wybieram wieprzowinę”.

Projekt realizowany był w formie prelekcji prowadzonej przez szefa kuchni Marcina Budynka oraz dietetyka Judytę Szymkowiak.

Słuchacze poznali różne rasy trzody chlewnej hodowane w Polsce, Europie i na świecie oraz wykorzystanie ich mięsa w przetwórstwie i gastronomii. Dowiedzieli się o wynikach najnowszych badań dotyczących mięsa wieprzowego, m.in. o tym, że kaloryczność wieprzowiny znacznie spadła na przestrzeni ostatnich 20 lat. Głównym powodem jest ograniczenie ilości tłuszczu śródmięśniowego oraz ilości i grubości słoniny w wieprzowinie, czego efektem jest właściwa dla tego mięsa różowoczerwona barwa oraz wyważona kruchość i soczystość. Stało się tak w wyniku pracy hodowców, zaostrzenia wymogów dobrostanu zwierząt oraz podwyższenia standardów przez przetwórców.

Ponadto, wieprzowinę charakteryzuje korzystniejszy niż kiedyś profil kwasów tłuszczowych: ma niższą zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych (tzw. „złego” tłuszczu) i wyższą zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (tzw. „dobrego” tłuszczu). Poprawiła się również proporcja kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, a zawartość cholesterolu znacznie się zmniejszyła. Wieprzowina ma też mniej sodu, niż dotychczas sądzono, a więcej witamin: B1 i B6 ,E oraz sporo dobrze przyswajalnego żelaza.

Wisienką na torcie spotkania była część praktyczna warsztatów, w której uczestniczyło 20 uczniów. Pod okiem kucharzy Akademii Kulinarnej Marcina Budynka sporządzali potrawy z wieprzowiny m. in. żeberka w sosie BBQ, schab grillowany sous-vide, kotlety wieprzowe z kością i polędwiczki. Obserwowali pracę instruktorów i pod ich czujnym okiem sporządzali dodatki do potraw i komponowali całe dania. Wszystko odbywało się pod presją czasu ale w bardzo sympatycznej atmosferze.

Nauczyciele zawodu w Zespołu Szkół  im. Jarosława Iwaszkiewicza zwracają bardzo dużą uwagę na kształcenie praktyczne poza ławką szkolną. Wykorzystują do tego warsztaty, wycieczki zawodowe, innowacje pedagogiczne i projekty unijne. Wszystko to po to, żeby absolwenci  Iwaszkiewicza byli gotowi od razu po szkole zaistnieć na rynku pracy.

 



0
Oceń
(0 głosów)

 

Autor tego artykułu: Zespół Szkół im. J. Iwaszkiewicza w Sochaczewie wyłączył możliwość komentowania.

e-Sochaczew.pl poleca filmy