Sheraton w IWASZKIEWICZU

/ 23 zdjęć
Zdjęcia i foto: Sheraton w IWASZKIEWICZU Edukacja sochaczew
+18

 

Jak dania z Hotelu Sheraton przywędrowały do  Iwaszkiewicza

 W Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza nadal trwa realizacja projektu unijnego „Młodzi na rynku pracy”, który jest prowadzony przez Grupę Kapitałową „Business Consulting Group” sp. z o.o. z Warszawy  w partnerstwie z Powiatem Sochaczewskim.

W dniach 10, 11 kwietnia odbywały się  w ramach projektu warsztaty podnoszące    kwalifikacje zawodowe "Akademia Makro". Wzięło w nich udział 48 uczniów Iwaszkiewicza podzielonych na 4 grupy. Niezwykle ciekawe zajęcia dotyczące „Nowoczesnych technik gotowania” prowadził    zastępca szefa kuchni hotelu Sheraton Marcin Sasin. Uczestnicy mogli poznać niezwykłe sposoby gotowania wykorzystywane w gastronomii XXI wieku, min. tajniki  kuchni molekularnej  czy zastosowanie cyrkulatora sous vide,  a wszystko pod okiem specjalisty praktyka. Było bardzo profesjonalnie i smacznie, tak zajęcia podsumowali uczestnicy. Pan Marcin Sasin nie był jedynym reprezentantem Hotelu Sheraton, z którym w ramach praktyk zawodowych Iwaszkiewicz współpracuje już wiele lat. Pani Dominika Płaczkowska, pracownik tego hotelu, prowadziła warsztaty podnoszące kwalifikacje zawodowe dotyczące „Autoprezentacji”. Młodzież mogła  dowiedzieć się, jak  zaprezentować  się podczas rozmowy kwalifikacyjnej, aby osiągnąć cel. Ta umiejętność często jest podstawą sukcesu kandydata na pracownika.

Na początku kwietnia odbywały się także inne,  równie ciekawe zajęcia. Młodzież z technikum mogła wziąć udział w „Kursie barmańskim”, dzięki któremu poznała różne techniki mieszania alkoholi za pomocą blendera, shakera oraz sposób wstrząśnięte niemieszane. Poszczególne metody, odpowiednio zastosowane, nadają estetyczny wygląd drinka z zachowaniem standardów koloru, smaku i zapachu.

Dla zaostrzenia apetytu warto wspomnieć o kolejnych zajęciach w ramach koła zainteresowań "Szkolny Masterchef". Warsztaty  "Kuchnia na ostro" prowadziła pani Lidia Pojawa. Było ostro, a nawet bardzo ostro. Na warsztatach wykorzystano bardzo dużo świeżych i suszonych przypraw, które pozwalają na tworzenie przeróżnych ostrych mieszanek do potraw. Wachlarz smaków został dopełniony w ramach „Koła cukierniczego”. 17 kwietnia młodzież poznawała tajniki  pieczenia i zdobienia  tortów. Wypieki kusiły aromatem i były ucztą dla oczu.

Projekt w Zespole Szkół im . Jarosława Iwaszkiewicza realizowany będzie do 31.08.2015 roku.

O innych działaniach w ramach projektu można przeczytać na stronie http://iwaszkiewicz.edu.pl w zakładce Projekty unijne.

Zapraszamy również na stronę:  https://www.facebook.com/ZSIwaszkiewicz

 



0
Oceń
(0 głosów)

 

Autor tego artykułu: Zespół Szkół im. J. Iwaszkiewicza w Sochaczewie wyłączył możliwość komentowania.

e-Sochaczew.pl poleca filmy