Tłusty Czwartek w Sochaczewie - podsyłajcie zdjęcia

/ 4 komentarzy
Zdjęcia i foto: Tłusty Czwartek w Sochaczewie - podsyłajcie zdjęcia Sprawy urzędowo-administracyjne sochaczew

Dzisiaj Tłusty Czwartek, ulubiony dzień wszystkich łasuchów. To doskonały czas na przysłowiowe ,,popuszczenie pasa". Poniżej przedstawiamy przepis na idealne pączki i zachęcamy Państwa do wstawiania w komentarzach zdjęć swoich wypieków. 

Z podanej porcji składników wyjdzie średnio 17 pysznych pączków. Ważne! Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Mleko powinno być lekko podgrzane, a masło roztopione. 

Czego potrzebujemy? 

- 500 g mąki pszennej - około 3 szklanki

- 1 szklanka ciepłego mleka - 250 ml

- 4 żółtka średnich jajek

- 40 g cukru - około 3 pełne łyżki

- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych

- 1/4 kostki masła - 50 g

- szczypta soli

- 2 łyżki spirytusu lub rumu - można pominąć

- 1 litr oleju lub smalcu do smażenia pączków

Lukier cytrynowy

- 10 łyżek cukru pudru - 120 g

- 3 łyżki soku z cytryny - 18 g

Pozostałe dodatki

80 g dowolnej marmolady do nadziewania pączków

80 g kandyzowanej skórki owocowej


Najpierw zacznij od zaczynu, który zrobisz ze składników na ciasto. Wymieszaj łyżkę mąki, łyżkę cukru z 3 łyżkami ciepłego mleka i 25 g świeżych drożdży. Całość przykryj ściereczką. Następnie odstaw w ciepłe miejsce przynajmniej na 15 minut. W tym czasie zaczyn powinien urosnąć i mocno się spienić.

Następnie weź dużą miskę i wsyp do niej 500 gramów mąki pszennej. Dodaj szczyptę soli, cztery żółtka, dwie łyżki cukru, 50 gramów przestudzonego, roztopionego masła, niecałą szklankę ciepłego mleka  oraz zaczyn. Następnie dodaj dwie łyżki spirytusu, rumu lub wódki. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość około 2,5 cm. Formuj pączki. Na desce oprószonej mąką układaj je jeden obok drugiego. Tak przygotowane pączki przykryte ściereczką bawełnianą, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Jeśli zamierzasz nadziewać pączki marmoladą, to możesz to zrobić zarówno przed jak i po smażeniu. Jeśli chcesz to zrobić przed, to rozpłaszcz ciasto, nałóż na środek łyżeczkę marmolady i zamknij ją w środku ciasta zlepiając brzegi.

Do średniej wielkości garnka wlej minimum 700 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze spalania. Rozgrzej go do 175 stopni. Przygotuj sobie ręczniki papierowe oraz cedzak do łowienia pączków. Na nagrzany olej kładź tylko kilka sztuk. Smaż je na rumiano po około 2-3 minuty na stronę.

Smacznego !

Zachęcamy Państwa do zamieszczania zdjęć swoich dzisiejszych ,,słodkości" w komentarzach na naszym portalu. 



 



0
Oceń
(0 głosów)

 

Opinie i komentarze użytkowników (4)

agnieszkatagnieszkat
0
Tlusty czwartek ;)
(2020-02-20 13:55)
NietoperzNietoperz
0
U mnie takie cuda ;) (2020-02-20 13:56)
mag-jasmag-jas
0
Tak na tłusto :) (2020-02-20 16:59)
robroyrobroy
0
SZ. redakcję to chyba pognmiotlo,pączki pełne cukru ,dżemu słodzonego,posypki,a rząd KUFA wprowadza podatek cukrowy,na przyszły ro zapłacicie za tekiego pączka 7 zeta!! jedynie trzeba popić wyciągiem z cukru i zagryźć ogórkiem kiszonym bezcukrowym (2020-02-20 17:02)

skomentuj ten artykuł

e-Sochaczew.pl poleca filmy