Zaloguj się do konta

VAMOS A ESPAŇA

Zespół Szkół im. J. Iwaszkiewicza w Sochaczewie
2016-05-19
Edukacja

VAMOS A ESPAŇA

— Witaj Hiszpanio — tak będzie mogła zawołać grupa wybranych uczniów Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie już 20 sierpnia tego roku.

W hiszpańskiej Kordobie spędzą cztery tygodnie pracując w renomowanych restauracjach, hotelach i poznając tamtejszą kuchnię, ale nie tylko. Będą także zwiedzali i poznawali uroki tego miasta.

Dwudziestu trzech uczniów technikum i szkoły zasadniczej uczący się w zawodach gastronomicznych i hotelarskich, z klasy pierwszej, drugiej i trzeciej, po uczciwie przepracowanym roku szkolnym, będzie mogło rozpocząć wyprawę swojego życia. 
W Kordobie grupa spędzi cztery tygodnie, odbywając staż zawodowy w renomowanych restauracjach i hotelach tego miasta.  Praca w zawodzie przewidziana jest na pięć dni w tygodniu po sześć godzin i ma polegać przede wszystkim na poznawaniu i sporządzaniu wyrobów kuchni hiszpańskiej oraz poznaniu standardów pracy hiszpańskich hoteli. Czas wolny będą mogli wykorzystać na poznanie pięknego miasta, w którym przeplatają się ślady kultury starożytnej rzymskiej arabskiej i hiszpańskiej tej historycznej i współczesnej.     

Już teraz mogą poszczycić się certyfikatem ukończenia 40 – godzinnego kursu języka hiszpańskiego prowadzonego przez lektorów szkoły językowej Best Way. Dzięki poznaniu podstaw języka z pewnością będą czuli się pewniej wykonując zadania zawodowe i spędzając wolny czas w pięknej Hiszpanii. Przed uczestnikami wyjazdu jeszcze zajęcia z kulturowe, psychologiczne i językowe w zakresie języka zawodowego. Dodatkowo uczestniczyć będą w prelekcjach na temat kuchni hiszpańskiej. Udział w tej wyprawie jest dla uczniów całkowicie bezpłatny, a dodatkowo uczniowie dostaną kieszonkowe na własne wydatki. Wszystkie koszty związane z pobytem pokrywane są z funduszy projektu ,, Młodzi na europejskim rynku pracy – praktyka i doświadczenie’’ realizowanym w ramach projektu Erasmus+ przez szkołę we współpracy ze Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.                         

                                                                                                                                                                                        

Po zakończeniu stażu uczestnicy otrzymują: certyfikat odbycia praktyki, Indywidualny Wykaz Osiągnięć ECVET, certyfikat Europas–Mobility oraz certyfikat ukończenia kursu języka hiszpańskiego.

Czytaj więcej






e-Sochaczew Top 5

Edukacja12

WYNIKI KONKURSU - Kino Odeon - wygraj bilet na seans "1800 gramów"

Sochaczewianie - sylwetki2

Felivers - filmowe kroki w #Jestem M. Misfit

Inwestycje18

Ulica Chopina - ach te studzienki

Spotkania, jubileusze

Uroczystości Święta Odzyskania Niepodległości w Iłowie - relacja

Wypadki

19- latka straciła panowanie nad pojazdem i uderzyła w drzewo