Zagospodarowanie otoczenia Centrum Edukacyjno-Turystycznego – etap II

Zdjęcia i foto: Zagospodarowanie otoczenia Centrum Edukacyjno-Turystycznego – etap II Historia i tradycja sochaczew

W latach 2013 – 2015, dzięki dofinansowaniu z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego, na muzealne potrzeby udało się wyremontować i zaadaptować budynek dawnego przedszkola kolejowego. W ten sposób powstało Centrum Edukacyjno-Turystyczne (CET). Finalnie tu znalazły się nowe pomieszczenia wystawowe, edukacyjne, konferencyjne, biurowe i magazynowe. Tutaj też w 2017 r. przeniesiono kasę i główne wejście do muzeum.  Dostosowania do nowych funkcji oraz połączenia w funkcjonalną całość z muzealnym skansenem wymagało jeszcze otoczenie zrewaloryzowanego budynku. Inwestycję podzielono na trzy etapy, z których pierwszy zrealizowano, dzięki dotacji z Samorządu Województwa Mazowieckiego, już w 2016 r. Wzniesiono ówcześnie nowe ciągi piesze, utwardzono plac do organizacji imprez plenerowych oraz zbudowano nową bocznicę kolejową wraz z peronem przy wschodniej elewacji budynku Centrum.

Dzięki kolejnemu dofinansowaniu z Mazowsza w 2017 r. udało się zrealizować drugi etap niniejszego zadania. W jego ramach powstała dokumentacja, która pozwoliła efektywnie i ciekawie zaprojektować pozostałą do zagospodarowania przestrzeń wokół Centrum Edukacyjno-Turystycznego. Powstała koncepcja pozwoli w przyszłym roku aplikować do Urzędu Marszałkowskiego o kolejną dotację, dzięki której pojawi się szansa na ostateczne dostosowanie otoczenia CET do nowych funkcji.

W ramach ewentualnego trzeciego etapu dokończona zostanie modernizacja układu komunikacyjnego, dzięki czemu ostatecznie uporządkujemy ruch pieszy i samochodowy w tej części muzeum, a także wygospodarujemy nowe miejsca parkingowe dla autokarów. Powstanie również sieć ścieżek spacerowych, które ułatwią zwiedzanie taboru kolejowego rozlokowanego w otoczeniu CET. Ponadto wyremontowane zostanie ogrodzenie w tej części muzeum oraz wzniesiona na nowo brama wraz wejściem głównym do placówki od strony ul. Licealnej.

Już dziś liczymy, że dzięki powstałej dokumentacji, pozyskanie w przyszłym roku dofinansowania na trzeci etap zadania będzie znacznie łatwiejsze.

Łukasz Popowski
asystent muzealny
Muzeum Kolei Wąskotorowej
w Sochaczewie

Fot. M. Kazur

 



5
Oceń
(1 głosów)

 

Opinie i komentarze użytkowników (0)

skomentuj ten artykuł

e-Sochaczew.pl poleca filmy